Zeynep Işıklar Röportaj

Mevsim kitabının yazarı Zeynep Işıklar ile şahane bir röportaj gerçekleştirdim. Umarım benim gibi sizlerde okurken keyif alırsınız :)












Öncelikle kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim, bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Zeynep Işıklar kimdir, günlük hayatında neler yapar ?


- Yalnız vakit geçirmeyi çok severim. Elimde kitabım olduğu sürece trafiğin iki saat sürdüğünün farkına dahi varmam. Çok fazla kahve ve çay tüketir, müzikle uyanıp genelde müzik dinleyerek uyurum.Hayvanları çok seviyorum.Özellikle kediler! Sokakta gördüğüm her kediye dokunuyorum sanırım. İki kedim, bir köpeğim var. Günümün çoğunu yazarak ve çalışarak geçiriyorum. Evden yürütebildiğim bir işim var. Zaman kaldıkça Bal Köpüğü'nü yazmaya devam ediyorum.Soğuk havaları sevmediğimden genelde evde olsam da güneş açtığı zaman, kendimi sokaklara atıyorum. Sanırım böyle bir şeyler.. :)


Yazmak sizin için ne ifade ediyor, ne zaman yazmaya başladınız ?
-Çocukluğumdan beri günlük tutarım ama ilk hikaye yazma girişimim bir buçuk sene önce başladı. Onca kitap okuduktan ve yazarların hayal gücüne tanık olduktan sonra ben de yazmak istedim. Hem çok rahatlatıcı hem de özgür bir dünya parmaklarınızın altında. Her zaman 30 yaşıma gelince denerim derdim ama sıkıcı bir kış döneminde işsiz kalınca başlayıverdim.


Sizce yazmak yetenek işi midir, yoksa öğrenilebilir mi ?


Bu konuyu arkadaşlarımla da tartıştık. Öğrenilebilecek kısımları olsa da çoğunluğunun yetenek gerektirdiğini düşünüyorum.



Ne zamandan beri ben artık bir yazarım diyebilirdiniz ? Ya da kendinizi yazar olarak tanımlıyor musunuz ?


Bakış açısına göre değişir. Her yazan bir yazar mıdır? Ya da her kitabı çıkan? Sanmıyorum. Zamanla bu kimliğin oturacağını düşünüyorum.



Sizce bir kitabın olmazsa olmazı nelerdir?


-Kurgu ne olursa olsun, biraz heyecan olmalı. Beklediğiniz şeyi size verene kadar biraz süründürmeli, öyle değil mi ?



Bence de öyle, peki siz kitaplarınızdaki kurguları neye göre yapıyorsunuz?


-Değişiyor, bir anda geliyor ve yazmaya başladığımda taşlar yerine oturuyor.



Kitap seçerken siz nelere dikkat ediyorsunuz? Kütüphanenizin olmazsa olmaz kitabı hangisi veya hangileri?


-Arka kapaktaki tanıtım yazısı önemli sanırım.Başkalarının görüşlerini dinler ya da okurum ama onların söyledikleri ya da yazdıklarına göre karar vermem. Sonuçta beğeni görecelidir. Açıkcası kitaplığımda bir sürü kitap olmazsa olmazım. Beni tanıyanlar bilir, 500 civarında olunca kitaplarım seçme gerçekten zor. :)



Piyasaya yeni çıkmış kitap ve yazarları takip ediyor musunuz?


-Elbette hepsini diyemem ama elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum.




Okumayanlar için MEVSİM kitabınızı nasıl anlatırsınız?


-Ailesini kaybeden bir abi, kardeşin birbirine olan bağlılığını aynı zamanda aşka karşı verdikleri mücadeleleri okuyabileceğiniz bir roman. Çoğunlukla gülümseyen bir yüzle okuyacağınız, tutkulu, duygusal, yeri geldikçe hüzünlü ve 'hadi ama bu kadarda olmaz'  demeyeceğiniz kadar bizden karakterlerin olduğu iki ayrı aşk hikayesini içinde barındırıyor. Okuyanların seveceklerini düşünüyorum :)



Türkiye'de kitap yayımlamak zor mu ? Bir kitabı yayımlatmak için hangi süreçlerden geçmek gerekiyor? 


-Süreçler yayınevlerine ve yazarlara göre değişir. Ama ha değince olacak bir iş değil elbette.



Kitap okumak sizin için ne ifade ediyor?


-Her şeyden soyutlandığım arkası dopdolu bir kapı. İstediğim zaman o kapıdan geçebiliyor ve birçok kişin hayal dünyasına kapılabiliyorum. Olmazsa olmazım diyebilirim.



Son olarak yazmaya yeni başlayanlar için neler önerirsiniz? 


-Başlarda birçok kişi için zor olabilir ama önemli olan vazgeçmemek. Yazdıkça daha da güzelleştiğini görebilirsiniz.

Ve son olarak röportaj için teşekkür ederim, çok keyifliydi. :)

Asıl ben teşekkür ederim :)


Zeynep Işıklar'ın iletişim adresleri :



Mevsim Kitabının Sipariş Adresleri :



3 yorum:

  1. Bir çırpıda okuduğum çok keyifli bir röportaj olmuş. İki tarafında kalemine sağlık. Severek okuduğum, takip ettiğim yazarın özel dünyasına girmek kadar güzel bir şey yok. Yolun açık olsun Zeynep Işıklar...

    YanıtlaSil
  2. Mevsim okunmak icin basucumda bekliyor cok merak ediyorum en kisa zamanda okunacak yolunuz acik olsun

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Nehir abla senden bu sözleri duymak çok güzel. Zeynep ablayla röportaj yapmak çok keyifliydi. Hele samimiyeti çok başkaydı kendisine bir kez daha teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.