Merve Deniz Röportaj

Temmuz 20, 2015
Klasik soruyla başlayalım. Merve Deniz kimdir, günlük hayatında nasıl biridir, nelerden hoşlanır?


-Merve günlük hayatında kimi zaman kabuğuna çekilip susan kimi zamansa çenesi yorulana kadar konuşan, ruh halinde gelgitleri eksik olmayan biridir. Ama tüm karmaşasını içinde yaşar bazen sinir bozacak kadar sakindir.Gök bilimleri ile ilgilenmekten, bol bol kitap okumaktan ve çokça sohbet etmekten hoşlanır.

Kitabınızın arka kapağında bir soru yer alıyor onu size sormak istiyorum. Issız bir adaya düşseydiniz yanınıza alacağınız üç şey ne olurdu?

:) :) Çok güzel soru. Bir olta, bir bıçak ve Sean O'pry ı alırdım :D

Yazarken genelde nelerden ilham alırsınız?

-Hiç kuşkusuz en önemli etken müzik ve tanımadığım insanlardan ilham alırım. Genelde enstrümantal müzikler tercih ederim. Bol bol yürürüm, bazen otobüs yolculukları yaparım ve en önemlisi herkesimden insanı gözlemleyebileceğim mekanlarda kahve içerim.


Birazda Yalnızlık Cesaret İster'in yazılma sürecine girelim. Nasıl ortaya çıktı. Ne kadar bir zamanda kitaplaştırıldı?

-Aslında Yalnızlık Cesaret İster benim ilk kitabım olacaktı. Bu hikayeyi 2008 yılında yazmaya başlamıştım. O dönemde adı O ve Ben idi. Sonra her nasılsa araya bir internet sitesi için yazdığım Güneş girdi. Ve ilk kitabım o oldu. Geçen yıl bir cesaret eski kurgumu yeniden ele almaya karar verdim. İlk kitabım yayınlandığından bu yana aradan dört yıl geçmişti. Kalemimin pasını atıp Wattpad ortamında hikayemi görücüye çıkardım. Çok değerli ve büyük bir destek aldım. Hikayenin kitap haklarını hikayenin daha çok başındayken İndigo kitaba vermiştim. Sonraki süreçte kitap olarak raflarda yer alacağını bilerek yazdım. Haziran ayında raflarda yerini aldı.

Sizce Wattpad günümüz için nasıl bir şans?

-Bu zor bir soru ama dürüstçe yanıtlamaya çalışacağım. Ben üye olduğum dönemlerde iyi yazarlar ve iyi hikayeler vardı. Kendi kendime bunu yapabilecek misin diye sormuştum. Yazarlık hayatım Wattpad ile başlamadı, ilk kitabım çıktığında bir avuç okuyucum ve dostlarım dışında kimse beni tanımıyordu ama Wattpad sayesinde dört yıl önce yazdığım kitabım Güneş binlerce insana ulaştı. Bu çok önemli bir şey. Bir yazar okunmak ister. Ben çalıştığım yayınevimle kalemim sayesinde anlaştım. Ama bazı büyük yayınevlerini genç kalemlere yazar olma şansını Wattpad sayesinde verdiklerini görüyor ve mutlu oluyorum. Elbette bu konunun siyah ve beyaz tarafları çok fazla. Zor bir konu.

Evet fazla derine inmemek gerek bu konuda. İlk kitabınız Güneş'in kitap olacağına karar verdiğinizde ve elinizde ilk tuttuğunuz an neler hissettiniz? Ben her zaman ilk kitap sevincini merak etmişimdir :)

-Kitap olmasına karar verdiğim gün içim kıpır kıpır olmuştu. Evet Merve, demiştim, öldüğünde ardında bir iz bırakacaksın. Hayatına bir anlam katmış olacaksın. Aylarca bu sarhoşlukla gezdim. Ama onu aldığımda ; Anne olmadım hiç bilmiyorum ama kendi bebeğimi kucağıma alıyor gibi hissettim. Yayınevinden çıktım Kadıköy'den dolmuşa bindim ve Bostancı'ya gidene kadar kapağını bile açmadan sadece ona baktım. Yanımda oturan kişi sorunlarım olduğunu düşünmüş olabilir. :D

Çok tatlı ve güzel bir heyecan. Birazda yazarken zorlandığınız zaman neler yaptığınızı merak ediyorum azıcık bahsedebilir misiniz?


-Benim için yazmanın en zor kısmı başlarken oluyor. Bariz sahne korkusu yaşıyorum. Kalp atışlarım hızlanıyor, terliyorum ve oyalanacak şeyler buluyorum. Boş Word sayfasına ilk cümleyi yazdıktan sonra akıyor zaten. Ama bazen tıkandığımda -ki bu genelde günlük hayatımda yaşadığım streslerden kaynaklı oluyor- güzel bir müzik açıp uzanıyor ve gözlerimi kapatıyorum. İyi geliyor.

Okumayanlar için Güneş ve Yalnızlık Cesaret İster kitaplarınızı kısaca anlatabilir misiniz?

-Güneş.. O aslında bir fan fiction sitesinde başlamıştı. O dönemler çok şiddetli esen bir Twilight fırtınası vardı. Bizlerde bir fan sitesinde yazıyorduk. Basit bir şaka sonucu ortaya çıkan vampir Güneşim bir anda dostum oldu. Fantastik bir dünyanın kapılarını araladığımı sanırken Güneş müthiş bir gerçeklikle hayatıma ışık oldu. O insan olmayı deli gibi arzulayan bir vampirdi. Bu arada ben hala Twilight esintilerini görüyorum. Edward Cullen en çok okunan hikayelerin esin kaynağı bence. Şimdi diyecekler ki Christian Grey var ama. Unutmayalım, o da Twilight fan fictionı olan bir hikayeydi.
Yalnızlık Cesaret İster ise karşılıksız bir aşkın pencesinde umutsuzca Arel'i isteyen ama duygularına karşılık bulamayan sıradan biriydi. Arel ise sert görünen ama kırılgan bir adamdı. Bir gün kendilerini ıssız bir adaya terk edilmişken buldular.

İlk kitabınız Güneş'i şuan ki yayınevinizden tekrar yayınlamayı düşünüyor musunuz? ( Ablamın özel sorusu :) )

-Evet ama tarih belli değil henüz. Kendisine selamlar :)

Okumak ve yazmak sizin ne ifade ediyor?


-Ben amatör bir gök bilimciyim. Uzay hakkında, yıldızların, galaksilerin dahası evrenin ötesinde neler olabileceği hakkında saatlerce konuşabilir ve dinleyebilirim.Başımı kaldırdığımda gördüğüm evren dışında birde ruhani bir evrenim var. Okumak o evrenin en uzak köşelerine yolculuk etmek, yeni dünyalar keşfetmek gibi benim için. Her kitap farklı bir yolculuk gibi. Bazen kitaplığıma bakıyorum ve dünya hatta evren burada her birinin içinde diyorum.
Yazmak ise; ihtiyaç, ayakta durmak, hayatta kalmak için gerekli bir şey. Her şeye rağmen beni kendi içimdeki uçurumlara yuvarlanmaktan alıkoyan tutunduğum bir dal. Kısaca yazmak benim için yaşamayı ifade ediyor.


KISA KISA


En son okuduğunuz kitap?
-Dosdoyevski'nin Yer Altından Notlar adlı eserini okudum.

En son hangi filmi izlediniz?
-Dün akşam Still Alice adlı filmi izledim çok güzeldi.

En sevdiğiniz şarkı ve şarkıcı?
-Within Temptation - Utopia hayatımın şarkısı ve Within Temptation en sevdiğim müzik grubu.

En sevdiğiniz yazar ve kitabı?
-Ahmet Hamdi Tanpınar Saatleri Ayarlama Enstitüsü 

Hayatta tahamül edemeyeceğiniz şey?

-Kötülük.

Asla yapmam dediğiniz şey?
-Bir canlıya kasıtlı olarak zarar vermek.

Sorularım bu kadar umarım keyif almışsınızdır. Ben büyük bir keyif aldım. Kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Son olarak okurlarınıza bir şey söylemek ister misiniz?

- Ben de çok keyif aldım.Okurlarım benim için çok değerliler. O tutunduğum dalın yaprakları gibiler. Her birini çok sevdiğimi söylemek istiyorum. Size de bana kendimi ifade etme fırsatı sunduğunuz için çok teşekkür ederim.

Yazarın İletişim Adresleri :
Facebook : https://www.facebook.com/allaboutmervedeniz
Wattpad : https://www.wattpad.com/user/Merve-Deniz
İnstagram : https://instagram.com/merve_adeniz/

2 yorum:

  1. Çok güzel bir röportaj olmuş.Teşekkürler :) yazarın en kısa zamanda kitabnı alacağım .İnanılmaz güzel yorumlar var...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okurken keyif almanıza sevindim. Umarım okumuş ve beğenmişsinizdir 😊

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.