Franz Kafka | #franzkafkaokuyoruz

Nisan 21, 2017
Herkese merhabalar! Bugün farklı bir yazıyla karşınızdayım. İnstagramda #franzkafkaokuyoruz etiketiyle 18 kişi Franz Kafka okuduk ve bu doğrultuda sizlerle de Kafka hakkında bir şeyler paylaşmak istedim. Ardında bıraktığı satırlarıyla bizleri büyüleyen derin düşüncelere salan Kafka kim?
Biraz bunun hakkında konuşayım.
Kafka 1883'te Prag'da küçük bir dükkan işleten bir ailenin 6 çocuğundan biri olarak doğdu. Erkek kardeşleri küçük yaşta ölen Kafka'nın kız kardeşleri de Hristiyan soykırımda ölmüşlerdir. Kafka'nın hayatındaki ölümler bununla kalmamakla birlikte bizim severek okuduğumuz Milena'ya Mektuplar kitabındaki Milena'da Alman toplama kampında yaşamını yitirmiştir. Oysa benim gibi aşklarının o satırlar arasında kalmaktan daha fazlasını hak ettiğinin çoğumuz farkındayız fakat mutlu bir sonları olmamış.

Milena'ya yazdığı mektuplardaki aşkını ve sevgisini görüyoruz fakat Kafka ömrü boyunca 3 kişiyle nişanlanmış (bir kişi ile iki kez) fakat kadınlarla olan ilişkisi pek iyi değilmiş. Hep çekinik bir tavır sergilemiş ve hiç evlenmeden vefat etmiştir. 


İlk önce kimya bölümünde okumaya başlayan Kafka daha sonra Hukuk bölümüne geçmiştir.
İlerleyen zamanlarda hukukun varlığına inanmadığı için onu da bırakmıştır.


Hayatı boyunca 7 tamamlanmış, 3 tane tamamlanmamış kitap ve günlükler yazmıştır. Aslında Kafka öldükten sonra bütün yazılarının yakılmasını istemiştir. Arkadaşına bunu vasiyet etmiştir. Fakat arkadaşı onu dinlememiş ve günümüze kadar ulaşmasına vesile olmuştur.
 Bu bilgiyi ilk öğrendiğimde üzerinde epey bir kafa yormuştum. Kafka'nın kitapları olmasaydı edebiyatta ne gibi eksiklikler olurdu? Okuduğumuz klasik kitaptaki yazarların çoğu Kafka'dan etkilenmişlerdir. Onun kitapları olmasaydı belki de biz böyle güzel yapıtlar okuyamayacaktık. Çoğumuzun sevindiği nokta arkadaşının bu vasiyete uymayıp kitaplarını yakmaması olmuş :) 
Son olarak Kafka hayatına hep yenik başladığını düşünmüştür ama asıl yenilgisi 3 Haziran 1924 tarihinde olmuş ve yaşamını yitirmiştir.


****
Yazıda kullanılan bütün giftler : http://kafkaningiyotini.tumblr.com/ sitesinden alınmıştır. 

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.