Hayvan Çiftliği - George Orwell | Kitap Yorumu ve Alıntılar


Yazar : George Orwell
Türü : Siyasi Hiciv
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Yılı : 2001 (1.baskı)
Sayfa Sayısı : 152
Çevirmen : Celal Üster

"BÜTÜN HAYVANLAR EŞİTTİR

AMA BAZI HAYVANLAR

ÖBÜRLERİNDEN DAHA EŞİTTİR."

George Orwell'ın ilk olarak 1984 kitabını okumuştum. Daha sonra Hayvan Çiftliği kitabını okuma listeme eklemiştim. Şimdi ise yorumu ile geldim. 


Kitapta Orwell'ın sosyalizm rejimini ve Stalin'i eleştirdiğini çoğu yerden duymuş ve yorumlarda görmüştüm. Açıkçası bu konular hakkında gram fikrim yok o yüzden bu yorum biraz daha siyasetle karşılaştırma olmadan benim okuduğumda hissettiklerimle ilgili olacak. Lütfen bunu göz önünde bulundurarak okuyun.

Kitapta Beylik Çiftliği'ndeki hayvanlar bir gün ayaklanıp çiftlik sahibini çiftlikten atıyor ve kendi düzenlerini kuruyorlar. İstedikleri gibi çalışıp istedikleri kadar yiyorlar.
Tabi başta her şey böyle güllük gülüstanlık. Kendilerine 7 tane kural koyuyorlar ve bunlara uyulacağını herkesin eşit olduğunu savunuyorlar.
Tabi bu eşitlik nasıl bir eşitlik?
 Zamanla bu değişiyor yeni şeyler öğrendikçe düşünme şekilleri tıpkı başta kötü olarak gördükleri "iki ayaklı kötü, dört ayaklı iyi." sloganını savundukları insanlardan bir farkları kalmıyor ve kendi istekleri ve çıkarları uğruna bu kurallar her seferinde değişiyor ve çiftliğin başındaki domuz diktatörün her dediğine uyuluyor.

***

Orwell duyguları oldukça iyi anlatmış ki bazen hayvanların karakter olduğunu unutup insan olduklarını düşünerek okudum. Aslında insan olsun hayvan olsun kimin eline fazla güç geçerse kendi çıkarları için kullanmaktan geri kalmıyor. Gerekirse önceden olmaz dediği şeyleri o dememiş gibi değiştirip çıkarına uyum sağlayan bir hale bile çevirebiliyor.
Orwell aslında sadece siyasal bir eleştiriden çok insanların beyinlerinden geçen pek çok gerçeği de hayvanlar aracılığıyla anlatmış bence. Okudukça belirli yerlerde evet bu günümüzde de böyle deyip sorgulamalara başvuruyoruz. Sadece o dönemin siyasal rejiminin bir eleştirisi olsa da günümüzde bu durumu yaşayan pek çok ülke olduğunu görüyoruz.
152 sayfalık bir kitap olmasına rağmen çoğu konuda sizi düşüncelere iten bir kitap aynı zamanda. Orwell'ın akıcı dili ve inceden dokundurmalarıyla sizi içine hapsedip nasıl bitirdiğinizi anlamayacak kadar sarhoş ediyor. 
Kitaba dair sevmediğim tek şey sanırım içindeki çizimler oldu. Pek net ve anlaşılır olmadığını düşünüyorum daha güzel olabilirdi diyerek yorumumu burada sonlandırıyorum.
Kitabı severek okudum kesinlikle tavsiyemdir!

ALINTILAR :

"İnsan üretmeden tüketen tek varlıktır. Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir."

***

"İnsan ile hayvanların ortak çıkarı vardır, birinin dirliği öbürlerinin de dirliğidir, diyen çıkabilir. Onlara sakın kulak asmayın. Hepsi yalan. İnsanoğlu kendinden başka hiçbir yaratığın çıkarını gözetmez."

***

Snowball, "Bak yoldaş" demişti. "Senin onsuz edemediğin kurdele, köleliğin simgesidir. Özgürlüğün kurdelelerden çok daha değerli olduğunu kafan almıyor mu?"

***

"Açlık çekiyorlarsa, zorba insanları doyuralım diye çekmiyorlardı; çok çalışıyorlarsa, hiç değilse kendileri için çalışıyorlardı.Hiçbir hayvan iki ayak üstünde yürümüyordu.Hiçbir hayvan hiçbir hayvanın "efendisi" değildi.Bütün hayvanlar eşitti. "

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.