Otomatik Portakal - Anthony Burgess | Kitap Yorumu


Yazar : Anthony Burgess
Tür  : Uzun öykü, kara mizah, aksiyon
Çeviri : Dost Körpe
Baskı : 29. Baskı
Baskı Türü : Karton Kapak
Sayfa Sayısı : 168
Kitaba Puanım : 2.5/5

Bizim Büyük Challangeimiz Tamamlanan Madde : En az bir arkadaşınla birlikte okuyacağın bir kitap. ( @bookandkook ile)

"Şiddet şiddeti doğurur."
62. sayfa

Geçen yazımda okuyamadığımdan yakınırken şu an ayın üçüncü kitabını bitirmiş olmanın mutluluğuyla kollarımı sıvadım yorum yazmak için. Otomatik Portakal hakkında o kadar çok olumlu yorum okudum ve sen nasıl hala okumadın ki yorumları duyduğum bir kitaptı. Elif ablayla birlikte okumak için harekete geçtik kii bir yandan keşke okumasaydım da diyor bir yanım. Ne yazık ki benim için beklentimin altında bir kitap oldu. Bilmeyenler için ufak konusundan bahsedeyim.

KONUSU :
Alex ve arkadaşları akşamları hiç hoş olmayan toplumun çivisi çıktı dedirtecek aşağılık şeyler yapıyorlar. Toplumun daha doğrusu toplumu yönetenlerin bu gençlere neler yaptığını konu alıyor.

YORUM :
Kitabı okumadan önce argolu olduğunu biliyordum ama itiraf edeyim bu kadar olduğunu düşünmemiştim ve okurken beni aşırı rahatsız ettiğini söylemek istiyorum ilk olarak. Baş kısımlarında ben ne okuyorum ya? dedim. Ortalara doğru biraz toparladı ve bana George Orwell'ın 1984'ünü hatırlattı. Bu çizgide devam edip güzel bir final verseydi çok sevdiğim bir kitap haline gelebilirdi ama tekrar bir düşüşe geçti benim için. Düşünüldüğünde anlatılmak istenen konu çok güzel."İnsanları makineleştirmek" çok kez düşünülen ve kitaplarda işlenen bir konu. Fakat gerçekten anlatılış şekli çok çok önemli. Argosu az ve olaylar daha kabul edebileceğim bir boyutta olsaydı büyük zevk yaşayacaktım fakat benim için okurken mide bulantısı sebebi oldu...
Dehşet verici olaylara bırakın katlanmayı ufak acı şeylere bile dayanamıyorum. Benim çizgimde olan bir kitap değildi ne yazık ki. O yüzden de sizlere de okumadan önce birkaç kere düşünün diyorum.

Yeni yazılarda görüşmek üzere..

instagram : @daisyandbook

20 yorum:

  1. Bir onu okumadım galiba klasiklerden, en yakın zamanda okuyacağım. Yorum için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. önce filmini izledim sonra da kitabını okudum. ben de sevmem yaa. ilginç kitap ama evet argo bol. filminde de sıkıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı sevmeyince ben de filmi izlemeyi pek düşünmüyorum 😊

      Sil
  3. Benim de hep ertelediğim bir kitap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dili pek hoş değil açıkçası yorumda da dediğim gibi ama inşallah okuduğunuz zaman seversiniz 😊

      Sil
  4. Otomatik Portakal, konusu itibarıyla ciddi tartışmalara konu edilmiş bir eser. Suç makinesi haline gelmiş gençlerin iradelerini yok edecek şekilde terbiye edilmeleri kabul gördüğü kadar eleştirilmiştir de. Argo konusunda haklısınız, ancak romandaki karakterlerin ve atmosfer yazarı buna zorlaşmış olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanmıyorum. 1984 de de makineleşmek işlemişti ve yazarın argo kullanmadığını hatırlıyorum. Suç makineleri anlatılabilir ama olay olarak tecavüz ve iğrenç argo kelimeler girince kusura bakmayın ama dünyada herkes tarafından sevilen bir numaralı kitap olsun sevemiyorum 🤭

      Sil
    2. Kitaplardaki argo ve aşırı müstehcenlik beni de rahatsız eden bir durum. Bu hususta size katılıyorum. Benze bir durumu Saramago'nun "Körlük" kitabında yaşamıştım. Kitap da işlenen konu çok ilginç ve üzerinde tartışılacak bir konu. Saramago da sevdiğim yazarlardan biri. Ancak, bu kitap içeriğindeki yoğun pornografik ifadeler nedeniyle hiç bir yakın tanıdığıma tavsiye edemiyorum. Okumak isteyene de bu hususta uyarıda bulunarak kitaptan bahsediyorum.

      Sil
    3. Uyarı için teşekkür ederim. Yazarın dilini merak ediyordum o kitabını listeden çıkaracağım

      Sil
  5. Çok şükür hızıma kavuştum 😊 Kitabı da umarım okuduğunda seversin pek benlik değildi 🤭

    YanıtlaSil
  6. Kitaplarda en sevmediğim şey Argo ve küfürdür Çok teşekkür ederim tanıtım için.

    YanıtlaSil
  7. dinleyip sevdiğin japonca şarkılardan söleseneee iyilerden bikaç tanee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sürekli dinlediğim grupların japon singleları😊
      Twice - BDZ, Breakthrough, Happy Happy
      BTS - Lights, Let Go, Don't Leave Me

      Sil
  8. Kara mizahla bazı şeyler iyi vurgulansa da, dili herkese uymaz. Filmine de baktım, zaten film de sıkıntılı:) Mor düşleri takipteyim seni de aldım, deep e de selamlar tabi, oradan geldim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz o halde. Kesinlikle katılıyorum size. Filmini de izleyecektim ama Kitabı bu denli sevmeyince bir daha bu konuyu açılmamak üzere kapattım. Bilgisayarıma geçince takibinize dönüş yapacağım size 🙏🏻

      Sil
  9. Şiddet ve saldırganlığın mahiyetini anlamak için okunabilecek bir kitap.

    YanıtlaSil
  10. Okuyup beğendiğim kitaplardan birisi olmuştu. Çok etkileyiciydi. Filmi de varmış ama henüz izlemedim. :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.