Schindler'in Listesi | Film Yorumu



Adı : Schindler'in Listesi
Tür : Savaş, Tarihi Dram
Süre : 3 Saat 15 dakika
Yapım Yılı : 1993
Ülke - Dil : ABD - İngilizce
Yönetmen : Steven Spielberg


KONUSU : 
II. Dünya Savaşı'nda Naziler Yahudilere soykırım uygulaması üzerine Oscar Schindler'in 1100 Yahudiyi kurtarmasını konu alır.



Her Ay 1 Kitap 1 Film Etkinliğimizin bu ayki filmi Schindler'in Listesi'ydi. Film konusunu yaşanmış bir olaydan aldığı için daha bir dikkat çekici. Her zaman yaşanmış bir şeyler okumak ve izlemek bende büyük bir etki bırakıyor. Bu filmin de bıraktığı etki gerçekten çok büyük oldu.

İtiraf etmem gerekirse filmin süresini görünce biraz korktum. Bir müddet sonra sıkıcı geleceğini düşünmüştüm. Hiç de öyle olmadı fakat şansımıza bulunduğumuz yerde son zamanlarda çok fazla yağmur yağdığı için ikiye bölerek izlemek zorunda kaldık. Buna rağmen filme olan ilgimin gram azalmadığını söyleyeyim.


Filmin en akılda kalıcı sahnelerinden biri kuşkusuz izlemeden önce de sürekli olarak karşıma çıkan bu kırmızı mantolu küçük kızın bulunduğu sahne. Sebebi ise film baştan sona bu sahne hariç siyah beyaz. Normalde siyah beyaz film izlemeyi hiç sevmiyorum. İzlerken beni bunaltıyor. Böyle nasıl desem içimi kasvet kaplıyor. Bu film de kasvetli bir film malumunuz II. Dünya Savaşı'nı konu alıyor. Bu noktada siyah beyaz olması doğru bir karar gibi geldi izlerken. 


Film yaşanan olayları konu alınca her sahnesinde izleyen insana dönemin olaylarını balyoz etkisiyle gösteriyor. O olayların gerçek olduğunu düşündükçe böyle kalbim sıkıştı. Belki de yaşanan olayların sadece belirli bir kısmını bu şekilde gördük ve daha kötü şeyler de yaşandı dedim dehşete düştüğüm her sahnede. Özellikle oyuncular o kadar iyi rol yapıyorlar ki iliklerime kadar tüm olayları hissettim. Kötü gerçekten çok, kötü iyiler dozunda iyiydi. 



Film 7 dalda oscar almış. Gerçekten bunu hak etmiş bana kalırsa. Döneminde büyük etki yaratmasının yanında günümüzde bile hala büyük bir etki yaratabiliyor çünkü. 

Baştan sona kadar sonucunu bilsem bile büyük bir zevk ve dehşetle izlediğim bir filmdi. Bitirdiğimde ise kesinlikle herkesin izlemesi gerektiğini düşündüm. Favori filmlerim listesinde artık bir numara olan filmimi kenara attı o derece çok beğendim. Filmi çok beğendiğim için son olarak filmden bilinmeyenleri paylaşmak istiyorum sizlerle.


Schindler'in Listesi Hakkında Bilinmeyenler :

1- Filmin yönetmeni olan Speilberg filmden gelen kazancı kabul etmeyip kendi oluşturmuş olduğu bir vakıfa bağışlamış.

2- Filmin çekimleri 92 gün sürmüş. Bu çekimler için toplama kampı yeniden yapılmış.

3- Filmde Amon karakterini canlandıran Ralph Fiennes rolü için 13 kilo almış. Ayrıca soykırımdan kurtulan biri ona gerçek Amon'un kişiliğini anlattığında titreme krizine girmiş. *😭😭😭*


4- Film için pek çok ünlü oyuncu başrol oynamak istemiş. Fakat yönetmen başrolü çok tanınmış birini seçmek yerine Liam Neeson'u bir Brodway oyununda görerek oynamasını teklif etmiş. 

5- Filmin dili olarak İngilizce değil de Almanca düşünülmüş fakat çeşitli nedenlerden *oyunculuk performansı, çekiş açısı vs* vazgeçilmiş. 

6- Filmde gördüğümüz kırmızı paltolu kız gerçeğe dayanıyormuş. Yani uydurma bir sahne değil. Ayrıca filmde oynayan kız yönetmene 18 yaşına gelene kadar filmi izlemeyeceğine dair söz vermiş. 

7- Son olarak Schindler'in orijinal listesi : 


Film hakkında son sözlerim ise gerçekten hala izlemeyen varsa kesinlikle izlemesi gerektiği!. Yeni yazılarda görüşmek dileğiyle.. 



Dipnot : Yazı içinde kullanılan gifler tumblr'dan alınmıştır. 
Film hakkında bilinmeyen bilgiler kısmı filmloverss.com sitesinin hazırlamış olduğu yazıdan hareketle değiştirilerek kullanılmıştır. 

Etkinlik İçin Diğer Yorumlar : 
Mor Düşler Kitaplığı
Sessiz Umman



22 yorum:

  1. Godfather'dan sonra ben de sıkılırım diye korkuyordum ama iyi ki bu filmi seçmişiz! :)

    YanıtlaSil
  2. Son zamanlarda gördüğüm en güzel Schindler filmi yorumu :) Gerçekten hala izlemediğime inanamıyorum.. İzleyeceğim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YAAA! Teşekkür ederim. Bir şeyleri aklımdaki gibi aktarabilmişsem ne mutlu bana :) Umarım en kısa zamanda izler ve benim kadar seversin :)

      Sil
  3. Bu tarz tarihi konulara hep ilgim olmuştur. İzlemek istiyordum ama benim de uzunluğu ve siyah beyaz olması gözümü korkutuyordu. Film hakkında bilinmeyenlerde bir o kadar ilginç. Yakın bir zaman da umarım izlerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar inan hiç gözünü korkutmasın akıp gidiyor film :) Umarım en kısa zamanda izlersin :)

      Sil
  4. Benim de izleme listemde bu film. bir türlü izleyemedim. Asgar Fahradi'nin BİR AYRILIK'ını tavsiye ederim izlemediyseniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlemedim henüz ama listeme ekledim. Teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Herkesin listesinde en üstlerde bulunan ama bir türlü izleyemediği filmler klasmanında bir film benim için. Film hakkında bilinmeyenleri okuyunca daha da etkilendim. Ama zaten böyle detaylar bağlıyor insanı, sen de iyi ki aktardın bunları. Kasvetli ama gerçeğe dayalı bir film... Çok teşekkür ederim Gonca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AA benim için de öyle bir filmdi. Bu etkinlikle bir bir öyle filmleri azaltıyorum iyi oldu :) Bu arada tekrar hoş geldin :)

      Sil
  6. Filme dair bilgilerin izlerken bakış açımızı değiştireceğini düşündüğüm için ekledim. The Godfather'da da okumuştum gerçekten bakış açım değişti. İlerleyen yorumlarda da çok etkilenirsem devam ettirmeyi düşünüyorum. Böyle filmler gerçekten etkiliyor insanı. Ben hala etkisinden çıkamadım. Senin de seveceğini düşünüyorum. Fazla bekletme :)

    YanıtlaSil
  7. ah izledim etkileyici ve üzücü ve amerikada en sevilen filmlerden biri. verdiğin bilgileri hiç duymadıydım saaoool :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten etkileyici amaa :) Rica ederiiiimmmm

      Sil
  8. İzlediğim güzel duygulu filmlerden biri. Tekrar izlemeyi umut ediyorum. Çok güzel incelemişsin eline sağlık ❤️

    YanıtlaSil
  9. Ben izlemedim daha ama gerçekten kendimi hazır hissedip izlemem gerek sanırım. Piyanist ile karıştırdım bir an ama o farklıydı. :D Bunun da müziği güzeldi sanırım 🤔 Youtube'da denk gelmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten böyle filmlerde insanın kendisini hazır hissetmesi gerekiyor. Filmde müzikler o kadar dikkat çekici değildi. En azından benim aklımda pek kalmamış :)

      Sil
    2. Kemanlı duygusal bir müzik sanırım ders çalışırken arkada açmıştım orda gördüm. :D Ruh halime uygun müzikler seçiyorum. :))

      Sil
    3. Kemanlı duygusal bir müzik sanırım ders çalışırken arkada açmıştım orda gördüm. :D Ruh halime uygun müzikler seçiyorum. :))

      Sil
  10. Ah bu film beni etkilemişti kitabını da okumuştum

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel bir filmdi. Teşekkürler yazı için :)

    YanıtlaSil
  12. Benimde gerçekten çok severek, üzülerek, heyecanla izlediğim bir filmdi. Bir efsane miydi dersen evet benim için öyleydi sanırım :)
    Kalemine sağlık canım.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.